Att ta rätt betalt för det jobb du utför är A och O! Vi har sammanställt statistik över olika timpriser från två sidor för att du ska kunna få en uppfattning om du tar rätt timpris jämfört med andra hantverkare inom byggbranschen. Men först lite tips om varför du inte behöver vara försiktig med att sätta ett högre timpris:
Det kan vara svårt att ta rätt pris av kunder. Men visste du att det är svårare att motivera att höja timpriset om du har satt ett lågt timpris från första början? Det stämmer, därför kan det vara bättre att sätta ett lite högre timpris och därefter ha rabatter, avdrag eller ett erbjudande för att förbättra kundens upplevelse. Vem gillar inte när det blir billigare än vad man har tänkt från första början? 😉
Bygmabarometern som togs fram i slutet av 2019 visade att priset var minst viktigt för bostadsägare när de väljer hantverkare. Det som var viktigast var kunskap, att överenskomna tider hålls och därefter omdömen och rekommendationer. Enligt Offerta så tycker 20% av folket att rätt kunskap och certifieringar är viktigast vid valet av hantverkare.
Därför är det viktigt att du inte glömmer bort att visa dina certifieringar och tidigare arbeten för dina kunder. Använd t.ex. sociala medier och visa era arbeten offentligt kontinuerligt. I Struqturs projektverktyg kan du ladda upp dokument samt bilder i dina projekt så du kan visa kunden t.ex. före- och efterbilder. Du kan också ha kvalitétsstämplar på t.ex. offerter och fakturor för att visa att du är en seriös hantverkare.
För att ta fram rätt timpris kan det vara bra att dubbelkolla vad andra konkurrenter tar och att se till att du hänger med i samma prisnivå eller högre.
Enligt kostnadsguiden.se (uppdaterad 2019-12-29) ligger en hantverkare runt 500kr/h i timpris, men här är mer specifikt för varje bransch:
Men priserna är varierande beroende på omfattning, bransch samt var du jobbar i landet. T.ex. i Göteborg kan en snickare ta upptill 700kr/h men i Örebro endast 375-475 kr/h. Här är en liten riktlinje på vissa hantverkare utifrån Byggahus.se undersökning (2020):
I Struqtur projektverktyg kan du se projektets resultat kontinuerligt och analysera det. Var timpriset lönsamhet? Du kan också sätta upp olika timpris för olika typer av jobb, vilket vi kallar för ”yrkestyper”. Detta kan man ställa in på varje anställd eller så kan man välja det vid tidrapportering. Kontakta oss gärna så berättar vi mer!
Läs mer på:
Vi använder oss av cookies för att bygga din användarupplevelse så den blir ännu bättre, snabbare och effektivare. Klicka på läs mer eller om du har fler funderingar kan du alltid kontakta oss. Genom att fortsätta på webbplatsen accepterar du att vi använder cookies.